• nl
  • de

Beschermd dorpsgezicht Kloosterdorp Steyl

Werp een blik op de wereld

Kom tot rust in de kloostertuinen

Levendige gemeenschappen

Ontdek de levendige religieuze gemeenschappen die Steyl te bieden heeft.

Fascinerende ontdekkingen

Meer dan een museum alleen

het in stand houden van oude keramiektradities 

Bezienswaardigheden

Een bezoek meer dan waard

Kunst & Ambacht

Twee pijlers voor de aantrekkingskracht van Kloosterdorp Steyl

Horeca & Overnachten

Lekker eten, drinken en overnachten in en nabij Kloosterdorp Steyl

Bezinnen in Steyl

Steyl en omgeving

Verleden en Toekomst

Toekomst voor Steyl

Bezienswaardigheden in Steyl


In Steyl en directe omgeving kunt u diverse bijzondere bezienswaardigheden bezoeken zoals musea, de Botanische tuin Jochumhof, de Kloostertuinen of het unieke monumentale ketelhuis.

Botanische Tuin de Jochumhof

Jochumhof, oude droomplek met nieuwe verbindingen. Limburgs oudste botanische tuin doet haar leeftijd eer aan. Aan haar voeten, een lint van glinstering. Rivier de Maas. Bezoekers worden hier met sfeer en in beslotenheid ontvangen. 

Wereldpaviljoen Steyl

Per vliegtuig naar Nicaragua en dan ...............................

" Beleef het alledaagse leven in Nicaragua, een verhaal over Rosa en Sergio. In SanPedro dompelt de bezoeker zich even onder in en andere cultuur. Interactieve spellen maken die beleving compleet".

Leer een andere cultuur kennen door ze te beleven. Een bijdrage aan het bevorderen van Wereldburgerschap.

Keramiekcentrum Tiendschuur

Het keramiekcentrum De Tiendschuur biedt een boeiende kijk op de Tegelse kleiwaren door de eeuwen heen. Daarnaast exposities met toonaangevende moderne keramiek. Het keramiekcentrum streeft ernaar oude keramiektechnieken te behouden

Forgiveness Museum / Vergevingsmuseum

Nadat het Forgiveness Museum noodgedwongen in Steyl moest stoppen gaat het 17 februari 2018 van start in het Heilig Hartkerk in Tegelen. Het verhaal van het onderduiken van de bevolking van Steyl in de kelders van de gebouwen van de Duitse congregaties in de laatste 100 dagen voor het einde van de Tweede Wereldoorlog (1 maart 1945) gaat door. Bovendien is er zoveel interesse voor de programma's over vergeving, vanuit binnen- en buitenland, van scholieren en de laatst overlevenden dat het een permanent museu gaat worden. Jammer genoeg niet op Steyl, maar wel goed bereikbaar. Vlakbij de Doolhof, bushalte en het station Tegelen, met volop parkeergelegenheid. Speciale interesse is er vanuit de VS, vanuit basisscholen dieprogramma's over vergeving en verzoening van belang vinden en vanuit groepen bezoekers uit Duitsland, die op Steyl (en straks in Tegelen) via rondleidingen en workshops kunnen werken aan de schuldvragen van hun ouders en grootouders. 

Per 1 februari 2018 werkt de website www.forgivenessmuseum.com als entree!

Maar vai de Facebookpagina kunt u ook op de hoogte worden gehouden: www.facebook.com/The-Forgiveness-Museum-488063004717360/

Het Missiemuseum

Kort na de komst van Arnold Janssen naar Steyl in 1875, trokken zijn missionarissen de wereld in. Aangemoedigd door hun stichter, stuurden zij voorwerpen naar het moederhuis in Steyl. De collectie is nog steeds in de oorspronkelijke inrichting te bewonderen. De actuele tentoonstellingen laten zien dat de tijd niet heeft stilgestaan.

Ketelhuis Steyl

Omdat de drukkerij van het Missiehuis een enorme groei doormaakte besloot  pater Arnold Janssen in 1901 zelf stroom op te wekken d.m.v. stoommachines. Dankzij de Behoud Monumenten Steyl werkt de stoommachine weer volop. Bezoek op afspraak en tijdens open dagen: zoals 23 en 24 april 2016.

Sterfkamer Moeder Josepha SSPS

In het Forgiveness Museum in Oud Sint Gregor is sinds kort de sterfkamer van de stichteres van de Blauwe of Missiezusters Dienaressen van de Heilige Geest opnieuw ingericht. Een historisch feit want sinds 1903 woonde moeder Josefa in het Heilig Hartklooster. Oud Sint Gregor is met het Missiemuseum het eerste eigen kloosters van de zusters. Voor meer informatie kunt u terecht op de website. Voor een toelichting tijdens uw bezoek zijn de gastheren en gastvrouwen graag beschikbaar.

Missiehuis: Benedenkerk

Het Kloosterdorp Steyl vindt zijn oorsprong als kloosterdorp in een aantal vluchtkloosters. Maar het meest in het oog springt de dubbelkerk in het Missiehuis. De Benedenkerk is overdag vrij toegankelijk. Op zondag is via de Kerkwacht ook een rondleiding te regelen in de neogotische Bovenkerk.

Maashopper Steyl

Bij het beeld van Steyl hoort een bijzondere attractie: de Maashopper. Een unieke manier om Steyl vanaf het water te genieten. Om met de fiets en als wandelaar de binnenstad van Venlo aan te doen of van Arcen te genieten en dan weer terug te gaan naar Steyl. Te voet, per fiets of weer terug met de Maashopper. Ook al mogelijkheid om een speciaal feestje te vieren, met je familie, met de personeelsvereniging of je bedrijf. Het iis een attractie die bij uitstek past bij het bijzondere van Steyl: onthaasten en genieten. Op verhaal komen.